Анкета

Бихте ли си купили автомобил по време на кризата
 
 
Дизайн, интериор, екстериот. Свежи идеи за дома
Дизайн и изработка на интернет сайтове
Начало Автомобили Land Rover покори Странджа планина...
Land Rover покори Странджа планина

Фотографска експедиция в най-големия парк в България - парк Странджа - организираха Фотосинтезис със съдействието на Land Rover и MOTO PFOHE. Поводът беше традиционният Фестивал на зелениката, който се проведе за 7-и пореден път на 16 и 17 май. В България зелениката е защитено растение, което се среща единствено на територията на природния парк и затова е избрана за негов символ.  


Тази година се включиха повече от 400 гости на парка. Изходната точка на обиколката беше местността "Селски баир" до с. Звездец. От нея фотографската група тръгна по новата туристическа пътека „Пътят на звездите” - село Звездец – река Велека – до архитектурния резерват в село Бръшлян. Маршрутът беше петчасово предизвикателство по стръмен и силно насечен терен. Любителите на силни усещания преминаха над река Велека със специални алпинистки въжета. Фотографите на Фотосинтезис обаче избраха най-сигурния за фототехниката им и за тях самите вариант, като се довериха изцяло на предоставените им от MOTO PFOHE Land Rover-и – Freelander 2 и Discovery 3. Британските автомобили се справиха без проблеми с предизвикателството. Те не изневериха на философията си и покориха речното корито по-бързо от всички останали.


Крайната  точка на маршрута с. Бръшлян е архитектурен резерват - с тесни улички, двестагодишни селски къщи, обявени за паметници на културата, и стара църква от ХVІІІ век с реставрирано килийно училище. Близо до селото се намира и параклисът “Св. Петка” с лечебно „аязмо” . За особено ценна обаче се смята не водата, а жълтата кал при аязмото. Вярата, че лекува, води тук хора от цяла Югоизточна България. Спазва се древен ритуал - преди да намаже болното място с лековитата кал, човек трябва да върже конец от дрехата си или кърпичка на дряновото дръвче над аязмото - за дар. Ако няма какво да се остави на дрена, може да се хвърли монета в свещения извор – за “откупуване” на здравето.


Вторият ден на фестивала беше посветен на зелениката с организиран преход през  едно от най-големите находища на странджанска зеленика в защитената местност „Марина река”. Воден от здравите и мощни Land Rover-и, екипът на Фотосинтезис успя да заснеме защитена местност с над 15 дървесни и над 15 вида вечнозелени храсти, повечето от които са от застрашени видове.

Снимачният ден завърши с пешеходен преход по единствения в България маршрут с уникални геоложки феномени по Черноморското крайбрежие от Ахтопол до устието на Велека. И пак никакъв проблем за Freelander 2 и Discovery 3.

Фотографската експедиция е продължение на инициативата „Непознатата Странджа”, чиято основна цел е да запечата духа и красотата на Странджа, съхранената девствена природа и многобройните следи от отминали цивилизации, за да може на един следващ етап това съхранено в образи богатство да бъде видяно и споделено с всички, които до момента не са успели да се докоснат до него. MOTO PFOHE за втора поредна година е основен партньор на експедицията, като с предоставените Land Rover-и екипа на Фотосинтезис успява да заснеме невероятните красоти на Странджа, които ще покаже на специално организирана изложба в края на месец юни.
Събраният снимков материал е безвъзмездно предоставен на природен парк Странджа за подпомагане на дейността на парка за опазване и популяризиране на уникалната местна природна и културна среда.

Източник: Агенция Speed-Press
 

Сподели с приятели

Галерии


Любопитно

Климатикът в колата спирал 80% от микробите

Автомобилните климатични инсталации намаляват с 80% микробите във вътрешността на колите, съобщи Франс прес, като се позова на доклад, изнесен пред участниците в 19-ия Европейски конгрес по клинична микробиология и заразни болести в Хелзинки.

Проучването е било извършено от учени в медицинския университет в Хановер, като са използвани три автомобила от различни марки на възраст от 5 до 12 години.

Прочети още
www.bestshopbg.com - Вашият онлайн магазин