Анкета

Бихте ли си купили автомобил по време на кризата
 
 
www.avtogumi.com - Автомобилни гуми и джанти
Дизайн и изработка на интернет сайтове
Начало Любопитно Lotus направи всеяден двигател...
Lotus направи всеяден двигател
Британската компания Lotus е разработил двигател, който може да функционира с различни горива. Затова и името му е Omnivore, което на латински означава всеяден. Моторът работи или с бензин, или с възобновяемите горива, базирани на етанола. Той ще бъде представен пред широката публика по време на автомобилния салон, който стартира в Женева на 3 март и ще продължи до 15-и.
Omnivore е 1-цилиндров и с променлива компресия и си служи с двутактов операционен цикъл с директно впръскване. Това позволява по-висока оптимизация работата на мотора, отколкото ако той беше 4-тактов.

Концептуалният силов агрегат е с моноблокова конструкция, която обединява цилиндровия блок и главата в едно цяло, елиминирайки необходимостта от гарнитурата, което, от една страна, увеличава издръжливостта и, от друга, намалява масата. Тази сравнително проста и ефективна система допринася за променливата геометрия на компресията в зависимост нуждите на двигателя.

Lotus Engineering е в последния стадий от разработката си и компанията е подпомагана от Кралския университет в Белфаст и Австралийската орбитална корпорация. В мотора е приложена и инжекционната система Orbital FlexDI, която позволява фино приготвяне на горивната смес още в цилиндъра независимо от вида на горивото. Припомняме, че миналата година в Женева компанията Lotus представи Exige 270E Tri-fuel, работещ с три различни горива.

Джерънт Касълтън-Уайт, глава на инженерното подразделение на компанията, смята, че липсата дискови клапани в двутактовия двигател прави възможно прилагането на променливата компресия в тях.

Източник: Агенция Speed-Press
 

Сподели с приятели

Галерии


Любопитно

Климатикът в колата спирал 80% от микробите

Автомобилните климатични инсталации намаляват с 80% микробите във вътрешността на колите, съобщи Франс прес, като се позова на доклад, изнесен пред участниците в 19-ия Европейски конгрес по клинична микробиология и заразни болести в Хелзинки.

Проучването е било извършено от учени в медицинския университет в Хановер, като са използвани три автомобила от различни марки на възраст от 5 до 12 години.

Прочети още
www.bestshopbg.com - Вашият онлайн магазин